четвер, 9 травня 2019 р.

Тести з дисципліни «Маркетинг»

Тести з дисципліни «Маркетинг»
1. Поняття потреби ми розуміємо як:
а) почуття нестачі чогось, що відчуває людина;
в) нужду, що виражена в товарах і підкріплена грошима;
г) попит на певний вид продукції.

2. “Ринок продавця” має місце коли:
а) пропозиція товарів перевищує попит на них;
б) на ринку існує товарний дефіцит;
в) покупці змушені бути дуже активними, щоб купити товар;
г) ринок монополістичної конкуренції.

 3. “Ринок покупця” характеризується тим, що:
а) покупці проявляють велику активність, купуючи товари;
б) на ринку існує товарний дефіцит;
 в) продавці змушені бути дуже активними, щоб продавати товари;
г) попит на товар перевищує пропозицію.

4. Споживачі не зацікавлені у товарі або байдужі до нього. Вид маркетингу, що доцільний у цьому випадку:
а) конверсійний маркетинг;
б) ремаркетинг;
в) протидіючий маркетинг;
 г) стимулюючий маркетинг.

5. Концепція управління підприємством стверджує, що споживачі будуть прихильні до товарів, які пропонують найвищу якість, найкращі експлуатаційні властивості та характеристики. Це концепція:
а) соціально-етичного маркетингу;
б) маркетингу;
в) удосконалення товару;
г) удосконалення виробництва.

6. Товар у маркетингу – це:
а) продукт труда, призначений для обміну;
 б) все, що задовольняє певні потреби і пропонується ринку;
 в) матеріальні ресурси, продукція, послуги;
 г) продукт труда, призначений для власного споживання.

7. Які потреби у піраміді А. Маслоу знаходяться на другому рівні?
а) фізіологічні потреби;
б) потреби у самореалізації;
 в) потреби у безпеці;
 г) потреби у визнанні.

8. Основним об’єктом уваги підприємства, яке застосовує концепцію інтенсифікації комерційних зусиль, є:
 а) нужди споживачів;
] б) заходи стимулювання;
  в) добробут суспільства;
  г) товар.

9. До економічних факторів макросередовища організації не відносять:
  а) рівень інфляції, рівень заробітної плати;
 б) рівень безробіття, рівень економічного розвитку країни;
 в) політичну стабільність в країні, тривалість життя населення;
 г) систему оподаткування, стабільність національної валюти.

10. Мікросередовище організації формують:
  а) PEST – фактори;
 б) виробництво, маркетинг, фінанси;
 в) конкуренти, споживачі, постачальники, посередники;
  г) погрози та можливості організації.

 11. Макросередовище організації - це:
  а) внутрішні фактори, що впливають на діяльність фірми;
 б) зовнішні фактори, які контролює фірма;
  в) конкуренти, споживачі, постачальники посередники;
г) фактори, що впливають на фірму і її мікросередовище, і які вона не може контролювати.

 12. До соціально-культурних факторів відносять:
  а) рівень інфляції;
б) рівні народжуваності та смертності;
  в) систему оподаткування;
 г) природні ресурси країни.

13. Маркетингові дослідження – це:
  а) дослідження ринку товарів;
б) систематичний збір, обробка та аналіз даних з метою прийняття обґрунтованих маркетингових рішень;
  в) періодичний збір, обробка та аналіз даних для управління маркетингом;
  г) збір первинної та вторинної інформації.

14. Процес маркетингових досліджень не містить етап:
 а) визначення проблеми;  
б) вибір методу дослідження;
 в) прийняття рішення керівником;
  г) інтерпретація даних.

15. Цілі маркетингових досліджень можуть бути:
 а) пошукові, розвідкові, описові;
б) розвідкові, описові, каузальні;
  в) експертні, описові, каузальні;
 г) пошукові, експертні, розвідкові.

 16. Опис аспектів реальної маркетингової ситуації є метою:
  а) пошукового дослідження;
 б) розвідкового дослідження;
 в) описового дослідження;
 г) каузального дослідження.

17. Причинно-наслідкові зв’язки встановлюються:
 а) каузальним дослідженням;
 б) описовим дослідженням;
  в) розвідковим дослідженням;
  г) пошуковим дослідженням.

18. Допомагають зрозуміти проблему:
 а) каузальні дослідження;
 б) описові дослідження;
 в) розвідкові дослідження;
 г) експертні дослідження.

19. Інформація, що зібрана для цілей конкретного дослідження є:
 а) зовнішньою;
  б) вторинною;
  в) внутрішньою;
г) первинною.

 20. Інформація, яка зібрана раніше для цілей, що відрізняються від цілей маркетингового дослідження, що проводиться, має назву:
 а) зовнішня;
 б) вторинна;
  в) внутрішня;
 г) первинна.

 21. Перевагами вторинної інформації є:
  а) відповідність цілям маркетингових досліджень;
 б) заощадження грошей і часу;
 в) достовірність даних;
  г) точність даних.

22. Перевагами первинної інформації є:
а) відповідність цілям маркетингових досліджень;
  б) заощадження часу;
  в) більш дешева, ніж вторинна;
 г) легкість отримання.

23. Кабінетний аналіз документів також має назву:
 а) нетрадиційний аналіз;
 б) контент-аналіз;
в) традиційний аналіз;
 г) формалізований аналіз.

24. Інтерпретація змісту документу, його тлумачення характерно для:
  а) нетрадиційного аналізу;
 б) контент-аналізу;
в) традиційного аналізу;
 г) формалізованого аналізу.

25. Аналіз, який зводиться до переведення текстової інформації в кількісні показники, має назву:
 а) традиційний аналіз;
 б) контент-аналіз;
 в) класичний аналіз;
 г) кабінетний аналіз.

 26. Метод збору даних, при якому спостерігається ситуація, що має певний інтерес, і фіксуються значущі фактори або поведінка має назву:
  а) експеримент;
 б) інтерв’ю;
 в) анкетування;
 г) спостереження.

 27. Якщо спостереження здійснюється в природних умовах, воно має назву:
  а) особисте;
 б) польове;
  в) приховане;
  г) лабораторне.

28. Якщо при проведенні спостереження спостерігач заздалегідь знає, що він буде спостерігати та реєструвати, воно має назву:
 а) структуроване;
 б) польове;  
в) приховане;  
г) неструктуроване.

29. Структура опитувального листа містить послідовно такі частини:
 а) демографічна частина, вступ, основна частина;
 б) основна частина, реквізитна частина;
в) вступ, основна частина, реквізитна частина;
 г) реквізитна частина, основна частина, демографічна частина.

30. Питання без заданої структури відповіді відносяться до:
а) відкритих питань;
 б) закритих питань;
 в) напівзакритих питань;
 г) питань зі шкалами.

31. Питання, що пропонують обрати одну із запропонованих відповідей відносяться до:
 а) відкритих питань;
б) закритих питань;
 в) напівзакритих питань;
 г) питань зі шкалами.

32. Тип питання, який дає змогу респонденту можливість виразити ступінь згоди чи незгоди із запропонованим висловлюванням, має назву:
  а) альтернативне питання;
 б) закрите питання;
в) шкала Лайкерта;
  г) семантичний диференціал.

 33. Тип питання, який дає змогу респонденту надати кількісну оцінку запропонованому висловлюванню, має назву:
а) шкала оцінок;  
б) закрите питання;  
в) шкала Лайкерта;  
г) семантичний диференціал.

34. Розподіл ринку на чіткі групи споживачів, для кожної з яких можуть знадобитися окремі товари та комплекси маркетингу – це процес:
 а) регулювання ринку;
б) сегментація ринку;
 в) класифікації ринку;
 г) позиціювання товару на ринку.

35. Сегмент ринку характеризується:
 а) стабільною конкурентоспроможністю продукції;
б) попитом споживачів, який є однорідним за характером;
 в) диференційованим попитом споживачів;  
г) різноманітними потребами споживачів.

36. Позиціонування товарів – це:
а) забезпечення товару чітко відокремленого місця на ринку і у свідомості споживачів;
 б) детальний аналіз характеристик товарів і послуг, які реалізують і надають конкуренти;
 в) технологія викладки товарів у роздрібній мережі;
  г) визначення конкурентоспроможності товару.

37. До основних елементів комплексу маркетингу належать:
а) товар, ціна, методи розповсюдження та методи просування;
 б) нужда, потреба, попит, товар, ціна методи розповсюдження та методи просування;
  в) попит, сукупність існуючих та потенційних покупців, товар, ціна методи розповсюдження та методи просування;
  г) нужда, попит, товар, ціна методи розповсюдження.

38. Декілька сегментів ринку, відібраних для маркетингової діяльності фірми, мають назву:
  а) споживча група;
  б) ринкова ніша;
 в) ринкове вікно;
г) цільовий ринок.

39. Маркетинг, що спрямовує діяльність підприємства на декілька сегментів ринку, має назву:
  а) інтегрований;
б) диференційований;
 в) недиференційований;
  г) концентрований.

40. Маркетинг, що спрямовує діяльність підприємства на один сегмент ринку, має назву:
 а) інтегрований;
 б) диференційований;
 в) недиференційований;
 г) концентрований.

 41. Підприємство пропонує косметику для різних вікових груп жінок, тобто використовує при сегментації:
 а) психографічні ознаки;
б) демографічні ознаки;
 в) географічні ознаки;  
г) поведінкові ознаки.

42. Підприємство пропонує різні програми заохочення постійних покупців у залежності від суми їх річних покупок, тобто використовує:
 а) психографічні ознаки;  
б) демографічні ознаки;  
в) географічні ознаки;
г) поведінкові ознаки.

43. Підприємство, рекламуючи нове мило, робить акцент на тому, що до складу сировини входить близько 70% зволожуючого крему, тобто використовує стратегію позиціювання:
  а) за ціною;
 б) за традиціями;
 в) за іміджем;
г) за особливими характеристиками.

44. Сутністю рівня «товару з підкріпленням» є:
 а) головне призначення товару, основна потреба, яку задовольняє товар;
 б) товар з певними властивостями: розмір, модель, технічні параметри тощо;
в) продаж у кредит, доставка товару, монтування;
 г) емоціональне відношення покупців.

45. У залежності від поведінки споживачів розрізняють товари:
а) повсякденного попиту, попереднього вибору, особливого попиту;
  б) споживчі, промислового призначення;
 в) короткострокового та тривалого використання;
 г) послуги, постійного попиту, імпульсивного придбання.

46. У залежності від призначення розрізняють товари:
 а) повсякденного попиту, попереднього вибору, особливого попиту;
б) споживчі, промислові;
 в) короткострокового та тривалого використання;
  г) послуги, постійного попиту, імпульсивного придбання.

47. До товарів попереднього вибору належать:
а) побутова техніка, взуття, меблі;
 б) цукерки, молочні продукти, безалкогольні напої;
 в) яхти, ексклюзивні ювелірні прикраси;
 г) вологі серветки, жувальна гумка.

48. Товари, заради придбання яких споживачі готові прикласти додаткові зусилля, мають назву:
  а) товари для екстрених випадків;
 б) товари тривалого використання;
в) товари особливого попиту;
  г) товари постійного попиту.

49. Етапи життєвого циклу товару мають послідовність:
 а) зростання, спад, зрілість, елімінація;
  б) зростання, впровадження на ринок, зрілість, спад;
в) впровадження на ринок, зростання, зрілість, спад;
 г) впровадження на ринок, зрілість, спад, зростання.

50. Головним завданням виробника на етапі впровадження товару на ринок є:  а) підвищення конкурентоспроможності продукції, модифікація товару;
 б) модифікація товару, створення конкурентних переваг;
в) формування системи збуту, інформування покупців про товар;
 г) нагадування про товар, стимулювання попиту.

51. Відомо, що попит на товар та прибуток від реалізації стрімко зростають. На якому етапі життєвого циклу знаходиться товар?
 а) зростання;  
б) впровадження товару на ринок;
  в) спад;  
г) зрілість.

52. Відомо, що попит на товар повільно зростає, прибуток від реалізації або відсутній, або незначний наприкінці періоду. На якому етапі життєвого циклу знаходиться товар?
  а) зростання;
б) впровадження товару на ринок;
  в) спад;
  г) зрілість.

 53. При управлінні товаром на рівні товарного асортименту доцільно використовувати:
 а) метод «мозкового штурму»;
 б) метод АВС;
  в) матрицю Дженерал Електрик;  
г) матрицю БКГ.

54. При управлінні товаром на рівні товарної номенклатури використовують:  а) метод «мозкового штурму»;
  б) метод АВС; [ ]
 в) метод Дельфі;
 г). матрицю БКГ.

55. В матриці Бостонської консультаційної групи вертикальна вісь – це:
 а) відносна частка ринку;  
б) довгострокова привабливість галузі;  
в) конкурентне положення СБО на ринку;
 г) темпи зростання галузі.

56. В матриці Бостонської консультаційної групи горизонтальна вісь – це:
 а) відносна частка ринку;  
б) довгострокова привабливість галузі;
 в) конкурентне положення СБО на ринку;
 г) темпи зростання галузі.

 57. В матриці Бостонської консультаційної групи СБО, яка займає лідируюче положення в швидко зростаючій галузі має назву:
 а) «зірка»;
  б) «дійна корова»;
 в) «знак питання»;
  г) «собака».

58. В матриці Бостонської консультаційної групи СБО, яка займає лідируюче положення в стабільній галузі має назву:
 а) «зірка»;
 б) «дійна корова»;
 в) «знак питання»;
 г) «собака».

59. Для оцінки привабливості галузі у матриці GE можна використовувати:
  а) якість продукції;
 б) середню галузеву рентабельність;
 в) ринкову частку;
 г) маркетингові заходи.

60. Товарний асортимент – це:
 а) група товарів, що мають схожі споживчі характеристики;
  б) систематизований перелік асортиментних груп;
  в) товарна номенклатура підприємства;
 г) сукупність товарних позицій.

 61. Під глибиною товарної групи розуміють:
 а) кількість асортиментних груп;
 б) кількість асортиментних позицій у групі;
 в) кількість товарних брендів;
 г) кількість товарних позицій, що випускаються фірмою.

62. Під шириною товарної номенклатури розуміють:
а) кількість асортиментних груп;
  б) кількість асортиментних позицій у групі;
 в) кількість товарних брендів;
 г) кількість товарних позицій, що випускаються фірмою.

63. До елементів фірмового стилю відносяться:
  а) товарна марка, товарний знак, комплекс маркетингу;
 б) товарна марка, товарний знак, логотип, кольори фірми;
 в) логотип, товарний знак, позиція товару;
 г) товарна марка, товарний знак, конкурентна перевага.

64. Товарний знак - це:
 а) юридичний термін;
 б) товарна марка;
  в) бренд; [ ]
 г) логотип.

 65. За методом «колесо бренду» бренд представляється у вигляді:
 а) 5 оболонок;
 б) 6 оболонок;
 в) 3 оболонок;  
г) 4 оболонок.

66. Елементи фірмового стилю продукції призначені для:
  а) розробки стратегії підприємства;
 б) визначення цільового ринку;
в) ідентифікації продукції різних виробників;
 г) визначення позиції товару.

67. Термін «бренд» означає:
  а) атрибутику продукції та позицію товару;
 б) образ товару, відчуття покупців по відношенню до нього;
 в) товарну марку;
 г) логотип продукції.

68. За методикою «Колесо бренду» атрибути бренду представлені на:
 а) першому рівні;
 б) другому рівні;
 в) останньому рівні;
 г) третьому рівні.

69. Фізичний результат від використання бренду, який отримує споживач, має назву:
  а) сутність бренду;
 [#] б) переваги бренду;
  в) цінності бренду;
  г) атрибути бренду.

70. Певне шрифтове написання назви фірми або товарної групи має назву:
 а) товарна назва;
 б) товарний знак;
 в) фірмовий блок;
 г) логотип.

 71. Термін «парасольковий бренд» означає:
  а) використання компанією багатьох марок;
  б) назву самої компанії-виробника;
 в) використання єдиної назви для товарів суміжних категорій;
 г) бренд торговельної мережі.

72. Керівництво підприємства прийняло рішення щодо диференційованого встановлення цін на послуги одного виду. При встановленні цінової сходинки була врахована різниця у собівартості послуг, різниця у оцінці споживачами їх якості, а також ціни конкурентів. Описана ситуація характерна для:
 а) встановлення цін на доповнюючи товари;
 б) встановлення цін на обов’язкові комплектуючі;
в) встановлення цін у рамках товарного асортименту;
  г) встановлення цін за географічним принципом.

73. Ціну на товари встановлено за допомогою нарахування певної націнки на собівартість товару. Метод, що використаний у даному випадку, має назву:
 а) ціноутворення на основі відчуття цінності товару;
 б) середні витрати плюс прибуток;
 в) ціноутворення на основі рівня поточних цін;
  г) ціноутворення за географічним принципом.

74. Ціну встановлено за допомогою графіка, на якому представлені валові витрати та очікувані загальні надходження при різних рівнях обсягу продажу. Метод, що використовується у даному випадку, має назву:
  а) ціноутворення на основі рівня поточних цін;
 б) середні витрати плюс прибуток;
 в) ціноутворення на основі розрахунку точки беззбитковості;
 г) ціноутворення за географічним принципом.

75. Якщо витрати на виробництво чи реалізацію продукції змінюються під впливом певних факторів, може бути застосована стратегія:
 а) гнучких цін;
 б) “зняття вершків”;
 в) стратегія цінової дискримінації;
 г) стратегія проникнення на ринок.

76. Планування торговельного залу передбачає:
  а) викладку товарів на полицях;
 б) використання реклами в торговельному залі;
 в) розміщення відділів та торговельного обладнання;
 г) формування товарних запасів.

77. На рівні очей на полицях викладаються товари:
  а) великогабаритні;
 б) дешеві;
 в) найбільш прибуткові;
 г) найменш прибуткові.

78. P.O.S .- матеріали – це:
  а) реклама на фасаді будівлі;
 б) реклама в місцях продажу товару;
 в) реклама на транспорті;
 г) реклама в ЗМІ.

79. Реалізацію товарів особливого попиту, найчастіше одного виробника здійснює мінімальна кількість відібраних виробником високопрофесійних посередників у різних регіонах. Фірма застосовує:
 а) інтенсивне розповсюдження;
 б) вибіркове розповсюдження;
  в) селективне розповсюдження;
г) ексклюзивне дилерство.

80. Підприємство “К” використовує для збуту своєї продукції канал: “Виробник-оптовий посередник-споживач”. Підприємство найбільш ймовірно випускає:
  а) морозиво;
  б) цукерки;
  в) миючі засоби;
 г) автомобілі.

81. Термін «фейсінг» означає:
а) декілька однакових упаковок товару, що розміщені поруч на полиці;
  б) упакування та маркування товару;
  в) логотип на упаковці продукції;
  г) рекламні матеріали, що розміщені поруч з товаром на полиці.

82. До основних засобів маркетингових комунікацій відносять:
  а) рекламу, брендінг, мерчендайзінг, виставки;
 б) рекламу, PR, мерчендайзінг, особистий продаж;
в) рекламу, PR, sales promotion, особистий продаж;
 г) PR, стимулювання збуту, ярмарки, рекламу.

83. До синтетичних засобів маркетингових комунікацій відносять:
 а) брендінг, мерчендайзінг, PR, рекламу;
 б) брендінг, спонсорство, ярмарки, мерчендайзінг;
 в) спонсорство, PR, прямий продаж, брендінг;
 г) рекламу, PR, брендінг, особистий продаж.

84. До BTL- заходів відносяться:
 а) PR, акції, семплінги;
  б) мерчендайзінг, акції, пряма реклама;
 в) семплінги, конкурси, презентації;
  г) реклама, PR, презентації.

85. До АTL- заходів відносяться:
  а) семплінги, реклама в ЗМІ;
 б) реклама, лотереї;
 в) реклама в ЗМІ, зовнішня реклама;
 г) реклама, конкурси.

 86. Стратегія «проштовхування товару» передбачає:
а) залучення до збутової програми торговельних посередників та власного торговельного персоналу;
  б) залучення до збутової програми торговельних посередників та споживачів;
  в) залучення до збутової програми споживачів;
 г) залучення до збутової програми рекламних агентств.
87. Стратегія «вимушення» передбачає:
 а) встановлення зв’язків зі споживачами продукції.  
б) встановлення зв’язків з торговельними посередниками;
  в) встановлення зв’язків з рекламними агентствами;
 г) встановлення зв’язків з політичними партіями.

88. Реклама – це:
  а) будь-яка платна форма особистого представлення та просування товару від імені відомого спонсору;
б) будь-яка платна форма неособистого представлення та просування товару від імені відомого спонсору;
  в) будь-яка платна форма неособистого представлення та просування товару від імені невідомого спонсору;
 г) будь-яка форма неособистого просування товару виробниками.

89. PR – це:  а) паблісіті;
 б) створення позитивного іміджу організації;
  в) іміджева реклама;
  г) процес заохочення покупців.

90. Sales promotion– це:
  а) пряма реклама;
 б) просування послуги;
 в) продаж товарів через роздріб;
г) короткострокові заходи заохочення покупців.

 91. Особистий продаж – це:
  а) пряма реклама;
  б) продажі за каталогом;
 в) усне представлення товару в процесі співбесіди з покупцем;
  г) продажі через роздрібну торгівлю.

 92. У залежності від етапу життєвого циклу товару розрізняють наступні види реклами:
а) інформативну рекламу, переконуючу рекламу, нагадувальну рекламу;
  б) переконуючу рекламу, рекламу в ЗМІ;
 в) нагадувальну рекламу, рекламу на транспорті;
 г) інформативну рекламу, зовнішню рекламу.

 93. До заходів PR відносять:
  а) паблісіті, Product placement, особистий продаж;
  б) участь у благодійних акціях, Product placement, продаж за каталогами;
в) паблісіті, Product placement, участь у благодійних акціях;
 г) участь у благодійних акціях, спонсорство, мерчендайзинг.

 94. До заходів стимулювання споживачів відносять:
 а) рекламу, купони, акції;
б) знижки з ціни, акції, подарунки, лотереї;
 в) знижки з ціни, PR, акції;
 г) купони, акції, бендінг.

95. Product placement – це:
а) паблісіті;  
б) розміщення товарів на полицях;
 в) показ товару фірми у фільмах;
 г) мерчендайзінг.

96. Для етапу виведення товару на ринок властива:
 а) інформативна реклама;
 б) переконуюча реклама;
 в) нагадувальна реклама;
  г) порівняльна реклама.

97. Задачею переконуючої реклами є:
 а) надання інформації про новий товар;
 б) спонукання покупців придбати товар даної фірми, а не конкурента;
  в) нагадування про те, де можна придбати товар;
г) нагадування про те, що товар є на ринку.

98. Участь у благодійних акціях відносять до:
а) PR – заходів;
  б) реклами;
  в) мерчендайзінгу;
  г) стимулювання збуту.

99. Порівняльна реклама є різновидом:
 а) інформативної реклами;
 в) нагадувальної реклами;
 г) прямої реклами.

100. Термін «b-to-b» означає:
 а) рекламу, що спрямована на кінцевих споживачів;
 в) рекламу в точках продажу;

 г) стимулюючі заходи.

https://www.trustedcpmrevenue.com/s7pc8vrxf?key=592092098c7f118e011ec2a9a3675d64

Немає коментарів:

Дописати коментар

Готові роботи різного рівня складності

Перепишіть речення, виправивши помилки

  1.      Перепишіть речення, виправивши помилки   Неправильно Правильно По слідуючому питанню висту...