Тести з дисципліни
«Маркетинг»
1. Поняття потреби ми
розуміємо як:
а) почуття нестачі
чогось, що відчуває людина;
в) нужду, що виражена
в товарах і підкріплена грошима;
г) попит на певний
вид продукції.
2. “Ринок продавця”
має місце коли:
а) пропозиція товарів
перевищує попит на них;
б) на ринку існує товарний дефіцит;
в) покупці змушені
бути дуже активними, щоб купити товар;
г) ринок
монополістичної конкуренції.
3. “Ринок покупця” характеризується тим, що:
а) покупці проявляють
велику активність, купуючи товари;
б) на ринку існує
товарний дефіцит;
в) продавці
змушені бути дуже активними, щоб продавати товари;
г) попит на товар
перевищує пропозицію.
4. Споживачі не
зацікавлені у товарі або байдужі до нього. Вид маркетингу, що доцільний у цьому
випадку:
а) конверсійний
маркетинг;
б) ремаркетинг;
в) протидіючий
маркетинг;
г)
стимулюючий маркетинг.
5. Концепція
управління підприємством стверджує, що споживачі будуть прихильні до товарів,
які пропонують найвищу якість, найкращі експлуатаційні властивості та
характеристики. Це концепція:
а) соціально-етичного
маркетингу;
б) маркетингу;
в) удосконалення товару;
г) удосконалення
виробництва.
6. Товар у маркетингу
– це:
а) продукт труда,
призначений для обміну;
б) все, що
задовольняє певні потреби і пропонується ринку;
в) матеріальні ресурси, продукція, послуги;
г) продукт труда, призначений для власного
споживання.
7. Які потреби у
піраміді А. Маслоу знаходяться на другому рівні?
а) фізіологічні
потреби;
б) потреби у
самореалізації;
в)
потреби у безпеці;
г) потреби у визнанні.
8. Основним об’єктом
уваги підприємства, яке застосовує концепцію інтенсифікації комерційних зусиль,
є:
а) нужди споживачів;
] б) заходи стимулювання;
в)
добробут суспільства;
г)
товар.
9. До економічних
факторів макросередовища організації не відносять:
а) рівень
інфляції, рівень заробітної плати;
б) рівень безробіття, рівень економічного
розвитку країни;
в)
політичну стабільність в країні, тривалість життя населення;
г) систему оподаткування, стабільність
національної валюти.
10. Мікросередовище
організації формують:
а) PEST
– фактори;
б) виробництво, маркетинг, фінанси;
в)
конкуренти, споживачі, постачальники, посередники;
г)
погрози та можливості організації.
11. Макросередовище організації - це:
а)
внутрішні фактори, що впливають на діяльність фірми;
б) зовнішні фактори, які контролює фірма;
в)
конкуренти, споживачі, постачальники посередники;
г) фактори, що впливають на фірму і її
мікросередовище, і які вона не може контролювати.
12. До соціально-культурних факторів
відносять:
а)
рівень інфляції;
б) рівні народжуваності та смертності;
в)
систему оподаткування;
г) природні ресурси країни.
13. Маркетингові
дослідження – це:
а)
дослідження ринку товарів;
б) систематичний збір, обробка та аналіз даних з метою
прийняття обґрунтованих маркетингових рішень;
в)
періодичний збір, обробка та аналіз даних для управління маркетингом;
г) збір
первинної та вторинної інформації.
14. Процес
маркетингових досліджень не містить етап:
а) визначення проблеми;
б) вибір методу
дослідження;
в)
прийняття рішення керівником;
г)
інтерпретація даних.
15. Цілі
маркетингових досліджень можуть бути:
а) пошукові, розвідкові, описові;
б) розвідкові, описові, каузальні;
в)
експертні, описові, каузальні;
г) пошукові, експертні, розвідкові.
16. Опис аспектів реальної маркетингової
ситуації є метою:
а)
пошукового дослідження;
б) розвідкового дослідження;
в)
описового дослідження;
г) каузального дослідження.
17. Причинно-наслідкові
зв’язки встановлюються:
а)
каузальним дослідженням;
б) описовим дослідженням;
в)
розвідковим дослідженням;
г)
пошуковим дослідженням.
18. Допомагають
зрозуміти проблему:
а) каузальні дослідження;
б) описові дослідження;
в)
розвідкові дослідження;
г) експертні дослідження.
19. Інформація, що
зібрана для цілей конкретного дослідження є:
а) зовнішньою;
б)
вторинною;
в)
внутрішньою;
г) первинною.
20. Інформація, яка зібрана раніше для цілей,
що відрізняються від цілей маркетингового дослідження, що проводиться, має
назву:
а) зовнішня;
б) вторинна;
в)
внутрішня;
г) первинна.
21. Перевагами вторинної інформації є:
а)
відповідність цілям маркетингових досліджень;
б)
заощадження грошей і часу;
в) достовірність даних;
г)
точність даних.
22. Перевагами
первинної інформації є:
а) відповідність цілям маркетингових досліджень;
б)
заощадження часу;
в)
більш дешева, ніж вторинна;
г) легкість отримання.
23. Кабінетний аналіз
документів також має назву:
а) нетрадиційний аналіз;
б) контент-аналіз;
в) традиційний аналіз;
г) формалізований аналіз.
24. Інтерпретація
змісту документу, його тлумачення характерно для:
а)
нетрадиційного аналізу;
б) контент-аналізу;
в) традиційного аналізу;
г) формалізованого аналізу.
25. Аналіз, який
зводиться до переведення текстової інформації в кількісні показники, має назву:
а) традиційний аналіз;
б)
контент-аналіз;
в) класичний аналіз;
г) кабінетний аналіз.
26. Метод збору даних, при якому
спостерігається ситуація, що має певний інтерес, і фіксуються значущі фактори
або поведінка має назву:
а)
експеримент;
б) інтерв’ю;
в) анкетування;
г)
спостереження.
27. Якщо спостереження здійснюється в
природних умовах, воно має назву:
а)
особисте;
б)
польове;
в)
приховане;
г)
лабораторне.
28. Якщо при
проведенні спостереження спостерігач заздалегідь знає, що він буде спостерігати
та реєструвати, воно має назву:
а)
структуроване;
б) польове;
в) приховане;
г) неструктуроване.
29. Структура
опитувального листа містить послідовно такі частини:
а) демографічна частина, вступ, основна
частина;
б) основна частина, реквізитна частина;
в) вступ, основна частина, реквізитна частина;
г) реквізитна частина, основна частина,
демографічна частина.
30. Питання без
заданої структури відповіді відносяться до:
а) відкритих питань;
б) закритих питань;
в) напівзакритих питань;
г) питань зі шкалами.
31. Питання, що
пропонують обрати одну із запропонованих відповідей відносяться до:
а) відкритих питань;
б) закритих питань;
в) напівзакритих питань;
г) питань зі шкалами.
32. Тип питання, який
дає змогу респонденту можливість виразити ступінь згоди чи незгоди із
запропонованим висловлюванням, має назву:
а)
альтернативне питання;
б) закрите питання;
в) шкала Лайкерта;
г)
семантичний диференціал.
33. Тип питання, який дає змогу респонденту
надати кількісну оцінку запропонованому висловлюванню, має назву:
а) шкала оцінок;
б) закрите питання;
в) шкала Лайкерта;
г) семантичний
диференціал.
34. Розподіл ринку на
чіткі групи споживачів, для кожної з яких можуть знадобитися окремі товари та
комплекси маркетингу – це процес:
а) регулювання ринку;
б) сегментація ринку;
в) класифікації ринку;
г) позиціювання товару на ринку.
35. Сегмент ринку
характеризується:
а) стабільною конкурентоспроможністю
продукції;
б) попитом споживачів, який є однорідним за характером;
в) диференційованим попитом споживачів;
г) різноманітними
потребами споживачів.
36. Позиціонування
товарів – це:
а) забезпечення товару чітко відокремленого місця на
ринку і у свідомості споживачів;
б) детальний аналіз характеристик товарів і
послуг, які реалізують і надають конкуренти;
в) технологія викладки товарів у роздрібній
мережі;
г)
визначення конкурентоспроможності товару.
37. До основних
елементів комплексу маркетингу належать:
а) товар, ціна, методи розповсюдження та методи
просування;
б) нужда, потреба, попит, товар, ціна методи
розповсюдження та методи просування;
в)
попит, сукупність існуючих та потенційних покупців, товар, ціна методи
розповсюдження та методи просування;
г)
нужда, попит, товар, ціна методи розповсюдження.
38. Декілька
сегментів ринку, відібраних для маркетингової діяльності фірми, мають назву:
а)
споживча група;
б)
ринкова ніша;
в) ринкове вікно;
г) цільовий ринок.
39. Маркетинг, що
спрямовує діяльність підприємства на декілька сегментів ринку, має назву:
а)
інтегрований;
б) диференційований;
в) недиференційований;
г)
концентрований.
40. Маркетинг, що
спрямовує діяльність підприємства на один сегмент ринку, має назву:
а) інтегрований;
б) диференційований;
в) недиференційований;
г)
концентрований.
41. Підприємство пропонує косметику для різних
вікових груп жінок, тобто використовує при сегментації:
а) психографічні ознаки;
б) демографічні ознаки;
в) географічні ознаки;
г) поведінкові
ознаки.
42. Підприємство
пропонує різні програми заохочення постійних покупців у залежності від суми їх
річних покупок, тобто використовує:
а) психографічні ознаки;
б) демографічні
ознаки;
в) географічні
ознаки;
г) поведінкові ознаки.
43. Підприємство,
рекламуючи нове мило, робить акцент на тому, що до складу сировини входить
близько 70% зволожуючого крему, тобто використовує стратегію позиціювання:
а) за
ціною;
б) за традиціями;
в) за іміджем;
г) за особливими характеристиками.
44. Сутністю рівня
«товару з підкріпленням» є:
а) головне призначення товару, основна
потреба, яку задовольняє товар;
б) товар з певними властивостями: розмір,
модель, технічні параметри тощо;
в) продаж у кредит, доставка товару, монтування;
г) емоціональне відношення покупців.
45. У залежності від
поведінки споживачів розрізняють товари:
а) повсякденного попиту, попереднього вибору,
особливого попиту;
б)
споживчі, промислового призначення;
в) короткострокового та тривалого
використання;
г) послуги, постійного попиту, імпульсивного
придбання.
46. У залежності від
призначення розрізняють товари:
а) повсякденного попиту, попереднього вибору,
особливого попиту;
б) споживчі, промислові;
в) короткострокового та тривалого
використання;
г)
послуги, постійного попиту, імпульсивного придбання.
47. До товарів
попереднього вибору належать:
а) побутова техніка, взуття, меблі;
б) цукерки, молочні продукти, безалкогольні
напої;
в) яхти, ексклюзивні ювелірні прикраси;
г) вологі серветки, жувальна гумка.
48. Товари, заради
придбання яких споживачі готові прикласти додаткові зусилля, мають назву:
а)
товари для екстрених випадків;
б) товари тривалого використання;
в) товари особливого попиту;
г)
товари постійного попиту.
49. Етапи життєвого
циклу товару мають послідовність:
а) зростання, спад, зрілість, елімінація;
б)
зростання, впровадження на ринок, зрілість, спад;
в) впровадження на ринок, зростання, зрілість, спад;
г) впровадження на ринок, зрілість, спад,
зростання.
50. Головним
завданням виробника на етапі впровадження товару на ринок є: а) підвищення конкурентоспроможності
продукції, модифікація товару;
б) модифікація товару, створення конкурентних
переваг;
в) формування системи збуту, інформування покупців про
товар;
г) нагадування про товар, стимулювання попиту.
51. Відомо, що попит
на товар та прибуток від реалізації стрімко зростають. На якому етапі життєвого
циклу знаходиться товар?
а)
зростання;
б) впровадження
товару на ринок;
в)
спад;
г) зрілість.
52. Відомо, що попит
на товар повільно зростає, прибуток від реалізації або відсутній, або незначний
наприкінці періоду. На якому етапі життєвого циклу знаходиться товар?
а) зростання;
б) впровадження товару на ринок;
в)
спад;
г)
зрілість.
53. При управлінні товаром на рівні товарного
асортименту доцільно використовувати:
а) метод «мозкового штурму»;
б)
метод АВС;
в)
матрицю Дженерал Електрик;
г) матрицю БКГ.
54. При управлінні
товаром на рівні товарної номенклатури використовують: а) метод «мозкового штурму»;
б)
метод АВС; [ ]
в) метод Дельфі;
г).
матрицю БКГ.
55. В матриці
Бостонської консультаційної групи вертикальна вісь – це:
а) відносна частка ринку;
б) довгострокова
привабливість галузі;
в) конкурентне
положення СБО на ринку;
г)
темпи зростання галузі.
56. В матриці
Бостонської консультаційної групи горизонтальна вісь – це:
а) відносна
частка ринку;
б) довгострокова
привабливість галузі;
в) конкурентне положення СБО на ринку;
г) темпи зростання галузі.
57. В матриці Бостонської консультаційної
групи СБО, яка займає лідируюче положення в швидко зростаючій галузі має назву:
а) «зірка»;
б)
«дійна корова»;
в) «знак питання»;
г)
«собака».
58. В матриці
Бостонської консультаційної групи СБО, яка займає лідируюче положення в
стабільній галузі має назву:
а) «зірка»;
б)
«дійна корова»;
в) «знак питання»;
г) «собака».
59. Для оцінки привабливості
галузі у матриці GE можна використовувати:
а)
якість продукції;
б)
середню галузеву рентабельність;
в) ринкову частку;
г) маркетингові заходи.
60. Товарний
асортимент – це:
а)
група товарів, що мають схожі споживчі характеристики;
б)
систематизований перелік асортиментних груп;
в)
товарна номенклатура підприємства;
г) сукупність товарних позицій.
61. Під глибиною товарної групи розуміють:
а) кількість асортиментних груп;
б)
кількість асортиментних позицій у групі;
в) кількість товарних брендів;
г) кількість товарних позицій, що випускаються
фірмою.
62. Під шириною
товарної номенклатури розуміють:
а) кількість асортиментних груп;
б)
кількість асортиментних позицій у групі;
в) кількість товарних брендів;
г) кількість товарних позицій, що випускаються
фірмою.
63. До елементів
фірмового стилю відносяться:
а)
товарна марка, товарний знак, комплекс маркетингу;
б) товарна
марка, товарний знак, логотип, кольори фірми;
в) логотип, товарний знак, позиція товару;
г) товарна марка, товарний знак, конкурентна
перевага.
64. Товарний знак -
це:
а)
юридичний термін;
б) товарна марка;
в)
бренд; [ ]
г) логотип.
65. За методом «колесо бренду» бренд
представляється у вигляді:
а) 5
оболонок;
б) 6 оболонок;
в) 3 оболонок;
г) 4 оболонок.
66. Елементи
фірмового стилю продукції призначені для:
а)
розробки стратегії підприємства;
б) визначення цільового ринку;
в) ідентифікації продукції різних виробників;
г) визначення позиції товару.
67. Термін «бренд»
означає:
а)
атрибутику продукції та позицію товару;
б)
образ товару, відчуття покупців по відношенню до нього;
в) товарну марку;
г) логотип продукції.
68. За методикою
«Колесо бренду» атрибути бренду представлені на:
а) першому
рівні;
б) другому рівні;
в) останньому рівні;
г) третьому рівні.
69. Фізичний
результат від використання бренду, який отримує споживач, має назву:
а)
сутність бренду;
[#] б)
переваги бренду;
в)
цінності бренду;
г)
атрибути бренду.
70. Певне шрифтове
написання назви фірми або товарної групи має назву:
а) товарна назва;
б) товарний знак;
в) фірмовий блок;
г) логотип.
71. Термін «парасольковий бренд» означає:
а)
використання компанією багатьох марок;
б)
назву самої компанії-виробника;
в)
використання єдиної назви для товарів суміжних категорій;
г) бренд торговельної мережі.
72. Керівництво
підприємства прийняло рішення щодо диференційованого встановлення цін на
послуги одного виду. При встановленні цінової сходинки була врахована різниця у
собівартості послуг, різниця у оцінці споживачами їх якості, а також ціни
конкурентів. Описана ситуація характерна для:
а) встановлення цін на доповнюючи товари;
б) встановлення цін на обов’язкові
комплектуючі;
в) встановлення цін у рамках товарного асортименту;
г)
встановлення цін за географічним принципом.
73. Ціну на товари
встановлено за допомогою нарахування певної націнки на собівартість товару.
Метод, що використаний у даному випадку, має назву:
а) ціноутворення на основі відчуття цінності
товару;
б) середні
витрати плюс прибуток;
в) ціноутворення на основі рівня поточних цін;
г)
ціноутворення за географічним принципом.
74. Ціну встановлено
за допомогою графіка, на якому представлені валові витрати та очікувані
загальні надходження при різних рівнях обсягу продажу. Метод, що
використовується у даному випадку, має назву:
а)
ціноутворення на основі рівня поточних цін;
б) середні витрати плюс прибуток;
в)
ціноутворення на основі розрахунку точки беззбитковості;
г) ціноутворення за географічним принципом.
75. Якщо витрати на
виробництво чи реалізацію продукції змінюються під впливом певних факторів,
може бути застосована стратегія:
а) гнучких цін;
б) “зняття вершків”;
в) стратегія цінової дискримінації;
г) стратегія проникнення на ринок.
76. Планування
торговельного залу передбачає:
а)
викладку товарів на полицях;
б) використання реклами в торговельному залі;
в)
розміщення відділів та торговельного обладнання;
г) формування товарних запасів.
77. На рівні очей на
полицях викладаються товари:
а)
великогабаритні;
б) дешеві;
в)
найбільш прибуткові;
г) найменш прибуткові.
78. P.O.S .- матеріали
– це:
а)
реклама на фасаді будівлі;
б)
реклама в місцях продажу товару;
в) реклама на транспорті;
г) реклама в ЗМІ.
79. Реалізацію
товарів особливого попиту, найчастіше одного виробника здійснює мінімальна
кількість відібраних виробником високопрофесійних посередників у різних
регіонах. Фірма застосовує:
а) інтенсивне розповсюдження;
б) вибіркове розповсюдження;
в)
селективне розповсюдження;
г) ексклюзивне дилерство.
80. Підприємство “К”
використовує для збуту своєї продукції канал: “Виробник-оптовий
посередник-споживач”. Підприємство найбільш ймовірно випускає:
а)
морозиво;
б)
цукерки;
в)
миючі засоби;
г) автомобілі.
81. Термін «фейсінг»
означає:
а) декілька однакових упаковок товару, що розміщені
поруч на полиці;
б)
упакування та маркування товару;
в)
логотип на упаковці продукції;
г)
рекламні матеріали, що розміщені поруч з товаром на полиці.
82. До основних
засобів маркетингових комунікацій відносять:
а)
рекламу, брендінг, мерчендайзінг, виставки;
б) рекламу, PR, мерчендайзінг, особистий
продаж;
в) рекламу, PR, sales promotion, особистий продаж;
г) PR, стимулювання збуту, ярмарки, рекламу.
83. До синтетичних
засобів маркетингових комунікацій відносять:
а) брендінг, мерчендайзінг, PR, рекламу;
б)
брендінг, спонсорство, ярмарки, мерчендайзінг;
в) спонсорство, PR, прямий продаж, брендінг;
г) рекламу, PR, брендінг, особистий продаж.
84. До BTL- заходів
відносяться:
а) PR, акції, семплінги;
б)
мерчендайзінг, акції, пряма реклама;
в) семплінги,
конкурси, презентації;
г)
реклама, PR, презентації.
85. До АTL- заходів
відносяться:
а)
семплінги, реклама в ЗМІ;
б) реклама, лотереї;
в)
реклама в ЗМІ, зовнішня реклама;
г) реклама, конкурси.
86. Стратегія «проштовхування товару»
передбачає:
а) залучення до збутової програми торговельних
посередників та власного торговельного персоналу;
б)
залучення до збутової програми торговельних посередників та споживачів;
в)
залучення до збутової програми споживачів;
г) залучення до збутової програми рекламних
агентств.
87. Стратегія
«вимушення» передбачає:
а)
встановлення зв’язків зі споживачами продукції.
б) встановлення
зв’язків з торговельними посередниками;
в)
встановлення зв’язків з рекламними агентствами;
г) встановлення зв’язків з політичними
партіями.
88. Реклама – це:
а)
будь-яка платна форма особистого представлення та просування товару від імені
відомого спонсору;
б) будь-яка платна форма неособистого представлення
та просування товару від імені відомого спонсору;
в)
будь-яка платна форма неособистого представлення та просування товару від імені
невідомого спонсору;
г) будь-яка форма неособистого просування
товару виробниками.
89. PR – це: а) паблісіті;
б)
створення позитивного іміджу організації;
в)
іміджева реклама;
г)
процес заохочення покупців.
90. Sales promotion–
це:
а)
пряма реклама;
б) просування послуги;
в) продаж товарів через роздріб;
г) короткострокові заходи заохочення покупців.
91. Особистий продаж – це:
а)
пряма реклама;
б)
продажі за каталогом;
в) усне
представлення товару в процесі співбесіди з покупцем;
г)
продажі через роздрібну торгівлю.
92. У залежності від етапу життєвого циклу
товару розрізняють наступні види реклами:
а) інформативну рекламу, переконуючу рекламу,
нагадувальну рекламу;
б)
переконуючу рекламу, рекламу в ЗМІ;
в) нагадувальну рекламу, рекламу на
транспорті;
г) інформативну рекламу, зовнішню рекламу.
93. До заходів PR відносять:
а)
паблісіті, Product placement, особистий продаж;
б)
участь у благодійних акціях, Product placement, продаж за каталогами;
в) паблісіті, Product placement, участь у благодійних
акціях;
г) участь у благодійних акціях, спонсорство,
мерчендайзинг.
94. До заходів стимулювання споживачів
відносять:
а) рекламу, купони, акції;
б) знижки з ціни, акції, подарунки, лотереї;
в) знижки з ціни, PR, акції;
г) купони, акції, бендінг.
95. Product placement
– це:
а) паблісіті;
б) розміщення товарів
на полицях;
в)
показ товару фірми у фільмах;
г) мерчендайзінг.
96. Для етапу
виведення товару на ринок властива:
а)
інформативна реклама;
б) переконуюча реклама;
в) нагадувальна реклама;
г) порівняльна
реклама.
97. Задачею
переконуючої реклами є:
а) надання інформації про новий товар;
б) спонукання
покупців придбати товар даної фірми, а не конкурента;
в)
нагадування про те, де можна придбати товар;
г) нагадування про
те, що товар є на ринку.
98. Участь у
благодійних акціях відносять до:
а) PR – заходів;
б)
реклами;
в)
мерчендайзінгу;
г)
стимулювання збуту.
99. Порівняльна
реклама є різновидом:
а) інформативної реклами;
в) нагадувальної реклами;
г) прямої реклами.
100. Термін «b-to-b»
означає:
а) рекламу, що спрямована на кінцевих
споживачів;
в) рекламу в точках продажу;
г) стимулюючі заходи.
Немає коментарів:
Дописати коментар