понеділок, 6 листопада 2023 р.

Управління запасати

 

Завдання до практичного заняття

  

1. Охарактеризуйте поняття «запаси»

 

Запаси — це резерв матеріальних ресурсів підприємства.

Запаси – сукупність засобів вир-ва, які зберігаються у відповідних господарських структурах як сфери вир-ва, так і сфери обігу.

Наявність запасів є однією із важливіших умов безперервності процесу відтворення, так як вони обслуговують даний процес.

Запаси – це резерв матеріальних цінностей підприємства. Запаси створюються для задоволення попиту, тому життєво необхідно мати достатню оцінку об’єму і часу попиту.

Види запасів ОС:

·                     Виробничі запаси – запаси сировини та вихідних матеріалів (запаси майбутніх предметів праці) – 0;

·                      100%);¸Запаси незавершеного вир-ва (0

·                     Запаси готової продукції (100%)

2. Наведіть основні методики класифікації запасів

Методика адміністративного спостереження полягає у визначенні тієї частини запасів фірми, що вимагає найбільшої уваги з боку відділу постачання. Для цього кожний компонент запасів розглядається по двох параметрах: 1) доля в загальній кількості запасів фірми; 2) доля в загальній вартості запасів.

Методика 20/80. Відповідно до цієї методики компонента запасу, що становлять 20% його загальної кількості й 80% його загальної вартості, повинні відслідковуватися відділом постачання більш уважно.

Методика АВС - наявні в розпорядженні підприємства, розділяються на три групи: А, В и С. Група А: 10% загальної кількості запасів і 65% їхньої вартості; В: 25% загальної кількості запасів і 25% їхньої вартості; С: 65% загальної кількості запасів і близько 10% їхньої вартості. Саме найменша по обсягу й найцінніша частина запасів може стати предметом особливого контролю й математичного моделювання.

Класифікація запасів може бути заснована не тільки на показниках долі в загальній вартості й у загальній кількості. Деякі види запасів можуть бути прилічені до більше високого класу на підставі таких характеристик, як специфіка поставок, якість і т.д.

Перевага методики розподілу запасів на класи полягає в тому, що для кожного з них можна вибрати свій порядок контролю й управління.

 

3. Охарактеризуйте основні поняття теорії управління запасами.

Управління запасами допомагає у ланцюгах поставок підвищити рівень обслуговування клієнтів; може задовольнити високі очікування щодо доступності продукту, при умові близького територіального розташування щодо клієнта; зменшити витрати в ланцюгах поставок; наявність запасів сприяє зниженню; витрат з виробництва; наявність запасів сприяє зниженню; витрат при закупівлях і транспортуванні.

Управління запасами допомагає підтримувати баланс між витратами на транспортування та витратами на замовлення, що призводить до мінімізації загальної вартості запасів.

Управління запасами сприяє підтримці відповідних запасів для безперебійного виробництва та збуту.

Управління запасами дозволяє уникнути проблеми нестачі запасів, з якою в іншому випадку зіткнулася б фірма через відсутність належного управління запасами.

Управління запасами пропонує фірмі належну систему контролю запасів, щоб уникнути втрат, пошкоджень і неправомірного використання.

 

Завдання до практичного заняття 1.3

  1. Охарактеризуйте головну мету створення запасів.

Мета управління запасами, що існує усередині однієї фірми, досить суперечлива. З точки зору фінансів бажано зберігати низький рівень запасів, оскільки високий рівень сприяє заморожуванню капіталу. Щодо маркетингу доцільно мати високий рівень запасів для збільшення продажів, тоді як з точки зору виробництва необхідно мати рівень запасів, достатній для ефективного виробництва. Завдання управління запасами — знайти баланс між цими суперечливими умовами і керувати рівнем запасів  відповідно до інтересів фірми в цілому.

 

2. Надайте характеристику основних груп матеріальних цінностей, з яких формуються запаси.

Запаси включають:

— сировину, основні та допоміжні матеріали, паливо, запасні частини, напівфабрикати, комплектуючі вироби та інші матеріальні цінності, призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва, адміністративних потреб і збуту;

— незавершене виробництво (далі — НЗВ) у вигляді не закінчених обробкою і складанням деталей, вузлів, виробів та незавершених технологічних процесів;

— готову продукцію, яка виготовлена на підприємстві, призначена для продажу і відповідає технічним та якісним характеристикам, передбаченим договором або нормативно-правовим актом;

— товари у вигляді матеріальних цінностей, що придбані (отримані) та утримуються підприємством з метою подальшого продажу;

— малоцінні та швидкозношувані предмети (далі — МШП), які використовуються не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року;

— поточні біологічні активи, а також сільськогосподарську продукцію та продукцію лісового господарства після її первісного визнання.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Готові роботи різного рівня складності

Перепишіть речення, виправивши помилки

  1.      Перепишіть речення, виправивши помилки   Неправильно Правильно По слідуючому питанню висту...